Geschiedenis van Bergzicht
Heeft u zich ook altijd afgevraagd wat eigenlijk de geschiedenis van Bergzicht is? Lees dan hieronder het complete verhaal over het onstaan van Camping en Chaletpark Bergzicht.
Uit noodzaak geboren
In de hongerwinter van 1944 trokken veel mensen vanuit vooral Noord- en Zuid-Holland Nederland in om op het platteland eten te vergaren bij de boeren. Hele karavanen van lopende mensen met kinderwagens, karretjes etc. trokken zo door het land
De familie Schutte in Giethmen (Ommen) kreeg ook veel volk in en rond hun boerderij aan de Dalmsholterweg 6. Ze hielpen wie ze helpen konden door mensen te laten overnachten in de boerderij of op de hooizolder, ze eten te geven in de vorm van voedzame pap en ze dan de volgende dag eten mee te geven voor hun terugtocht naar huis. Het dramatische daarbij was dat de Duitsers ter hoogte van de IJsel van veel mensen het eten weer in beslag namen.
Na de oorlog kwamen diverse van deze mensen terug naar de boerderij om te komen logeren. In de schuur werd spontaan een soort groepsaccomodatie ingericht. Hierdoor kwam Hendrik Schutte in 1946 op het idee van een kampeerboerderij. Hier bleef het niet bij. Mensen vroegen of ze hun tent mochten opzetten in de boomgaard van de boerderij. Langzamerhand kwamen hier ook caravans bij en was de camping geboren. Omdat de familie Schutte de zondagsrust in ere wilde houden, werd besloten om er een christelijke camping van te maken. Een beslissing die tot op de dag van vandaag in stand is gebleven.
Zoon Henk groeide op in het hele verhaal en werd zo automatisch mede-eigenaar naast zijn vader. Hij is degene die in 1958 de naam van de camping heeft bedacht. Omdat er nog niet zo veel bos rond de camping was, kon je vanaf het terrein de Archemerberg zien liggen, met daarachter de Lemelerberg. Zo kwam Henk op de naam 'Bergzicht'. In 1978 stapte oude Schutte eruit en runde Henk de camping alleen met zijn vrouw Aly. In dat jaar werd ook de boerderij (de huidige Boerderij 'het Reggedal') van de buren, aan de Dalmsholterweg 4, gekocht om zo de camping uit te breiden. De familie beschikte toen over 25 hectare grond. Het koste echter 14 jaar om en vergunning qua bestemmingsplan te krijgen wat in 1992 eindelijk gegeven werd.
In de tussenliggende jaren zaten Henk en Aly, die met de meeste van hun gasten een persoonlijk contact onderhielden, niet bepaald stil. Zo kwam er een zwemgelegenheid door middel van een bosmeertje direct tegenover het park en kwam er vanaf 1985 een grote witte tent op het terrein te staan waar elke zondagavond diensten gehouden werden waar vier- tot vijfhonderd mensen op afkwamen. Op een gegeven moment stond er zelfs een groot orgel in de tent waardoor er orgelconcerten door onder andere de bekende Klaas-Jan Mulder gegeven werd.
Van Schutte naar Lamberink
In 1992, het jaar dat de vergunning qua bestemmingsplan eindelijk gegeven werd, werd Henk Schutte getroffen door een hersenbloeding. Hierdoor zag de familie zich genoodzaakt om de camping te verkopen. In 1994 nam de familie Lamberink de camping van hen over. Zij hebben de camping sindsdien behoorlijk geüpgraded en ervoor gezorgd dat het voldoet aan de moderne eisen. Zo hebben zij in de loop van de jaren een buitenzwembad toegevoegd, is er een compleet nieuw sanitairgebouw verwezenlijkt en is de camping in 2012 uitgebreid met een chaletpark. Sindsdien is naam van de camping ook aangepast naar Camping en Chaletpark Bergzicht.
Vanaf de verkoop door Schutte in 1994 behielden zij zelf de oorspronkelijke groepsaccommodatie en een galerie waar Aly Schutte, vanuit haar eigen bekwaamheid in de schilderkunst, in 1980 mee begonnen was. In 2018 werd het allemaal toch te groot voor Henk en Aly Schutte en hebben zij ook de groepsaccomdatie en alle andere gebouwen verkocht aan de familie Lamberink.
En zo is het park weer compleet inclusief de plek waar het allemaal begon.